Początek: Mauritiana

Restauracja Mauritiana została otwarta w 2009 roku a prace nad przygotowaniem wystroju trwały aż dwa lata. Lokal znajduje się z dala od centrum miasta Nowy Targ, w dzielnicy Kowaniec. W wygląd restauracji włożono wiele wysiłku by stworzyć miejsce, które ma swój własny, wyjątkowy charakter, taki który zaskoczy klientów. Tak by czymś co przyciągnie klientów była nie bliskość centrum, ale zadziwiające wnętrza, o specyficznym klimacie, który pobudzi ich wyobraźnię. Tak wyjątkowe miejsce, zasługiwało na wyjątkową nazwę, dlatego też po wielu burzliwych naradach, restauracja została nazwana Mauritianą, od łacińskiej nazwy ślimaka Cypraea Mauritiana.

Inspiracja ta nie była przypadkowa, bowiem specyficzny wystrój restauracji oraz powtarzające się tam motywy, budziły skojarzenia z muszlą pięknego ślimaka, jakim jest Cypraea Mauritiana. Budowa jego masywnej, brązowej, zdobionej plamkami muszli, jest na tyle wyjątkowa, że nie sposób pomylić go z innym gatunkiem. Żaden inny ślimak z gatunku porcelanek, nie posiada muszli o tak specyficznej budowie. To samo tyczyło się naszej restauracji, której nie sposób pomylić z innym miejscem.

Naszą restaurację od początku charakteryzowały smaczne dania kuchni regionalnej, przygotowywane z najwyższej jakości składników oraz kameralny i wyjątkowy klimat. Tradycją restauracji stały się także wyjątkowe wydarzenia i goście, którzy odwiedzali to miejsce. Zapraszamy do zapoznania z naszą galerią, gdzie znajdą Państwo zdjęcia z organizowanych przez nas wcześniej wydarzeń.

Tak restauracja prezentowała się wcześniej, zanim restaurację odwiedziła Pani Magda Gessler, która przeprowadziła kuchenne rewolucje, dzieląc się z nami swym ogromnym doświadczeniem i wiedzą. Dzięki Pani Magdzie, która znana jest ze swojego perfekcjonizmu i poczucia smaku, nasza restauracja, która teraz nazywa się Absynt, zmieniła się w jeszcze lepsze miejsce, o dopracowanym do granic możliwości wystroju i menu.

 




© Copyright Restauracja Absynt 2013 || Projekt i wykonanie: strony www Zakopane "U Ciwersa"